Bengal katt - Bengal cat

Svedbergakulle Sebastiano

Leopartners's

Champagne

Date 1:a veckan i feb 2021

Leopartners Champagne

"Skumpis"

PHOTO

M  Lendelund

Om Champagne blivit dräktig med Sebastiano beräknas hon få ungar ca en vecka in i april. 

Vi håller tummarna!

Är du intresserad av en ny familjemedlem och känner att bengalen vore rätt för dig/er så är du välkommen att maila info om dig eller er familj till crearome@gmail.com.

Ungarna lämnar mamma tidigast vid 12 veckors ålder och är då vaccinerade, avmaskade, chippade, dolda fel försäkrade i Agria och har sin egen stamtavla. De får med sig den mat de är vana vid, en leksak, en filt som doftar mamma och lite annat smått och gott samt lite nedskriven info som är bra att veta.

Du kan inte köpa lycka... men du kan köpa en bengal katt ;)

Men tänk noga igenom ditt beslut... det är ett levande djur, en familjemedlem.

Bengalen som ras

Bengalkatten är en den enda rasen som inte härsrammar från samma anfaders art som övriga kattraser. Bengalen är en nyare ras och har ursprungligen tagits fram genom korsning av den vilda leopardkatten Prionailurus bengalensis bengalensis (inte leoparden) och huskatten. De har ett vildare utseende och pälsmönstret för tankarna till leopard och savann. 

När man korsade in tamkatt/huskatt hade en del av dem långhårig eller semilånghårig päls som är ett recessivt anlag. För att en katt ska bli halvlånghårig eller långhårig krävs det alltså att båda föräldrarna bär anlaget. Detta anlag har förts vidare i vissa linjer och på 2000 talet har en del uppfödare aktivt avlat fram en halvlånghårig bengal, cashmere bengalen. Den är dock fortfarande ganska ovanlig. 

Det här är en aktiv ras som älskar att klättra, leka och ofta att bada. Det här är en äventyrare som vill vara med på allt som händer och sker och hoppar högt och långt. En finurlig katt som kan komma på lösningar på både det ena och det andra. 

Det finns grundfärg  brun/svart med spottat mönster 24 eller marble 22. Det spottade mönstret med trefärgade rosetter eller sk munkar osv är dominant medan marble är recessivt. Denna färg har gula, gulbruna eller gröna ögon. Mönster som Charcoal finns också och ger en svart ansiktsmask och en svart så kallad kappa på ryggen. Charcoal är ett av agoutimönsterna och anlag måste komma från båda föräldrarna i form av non agouti a (solid) och apb. 

Sedan finns det magiska snöbengaler som delas upp i tre färger.

Den ljusaste heter lynx (33) (cs/cs)och har blå ögon.

Den lite mörkare heter mink (32) (cb/cs) och har ofta aquafärgade eller oceanfärgade blågröna ögon och denna färg utvecklas långsamt.

Den tredje heter sepia (cb/cb) och är oftast den mörkaste av snöbengalerna. Ögonen är guldfärgade eller gröna. 

Alla tre varianterna av snöbengalen har också mönster som är spottat eller marble, med eller utan charcoal. 

Lynne

Färger

Hällestad 782

Torna Hällestad

crearome@gmail.com

Tel: 046-57205

© 2016 by Elisabeth Lendelund - Alla bilder ägs av Lendelundens Naturprodukter AB

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Instagram Icon