Cocker spaniels
Vårt mål är att avla fram barn- och familjevänliga, levnadsglada, sällskapliga, kärleksfulla cockrar som har lätt för att lära och som blir till stor glädje för sin omgivning - även med sin vackra utstrålning och grace!
Det handlar om charmiga personligheter som aldrig går obemärkta förbi och som alltid går rakt in i hjärtat!
Snövit är parad med Rob - ART-WAVE'S SMASH AND GRAB SEU(U)CH NOUCH - båda milda och vänliga och behagliga med energi och glädje och mycket kärleksfullhet!
Det blev 6 valpar i färgerna svart och blue roan! 3 tikar och 3 hanar - 3 hanar till salu!
Mamma Alice
WESTERNER NIGHT DIVINE
Född: 2008-11-26
e: Cockerqueen´s Chocolate Cream Pie
u: Westerner Snowpearl
Höfter: A Ögon: UA
Optigen: Normal/clear
Uppfödare: Inger Ivarsson
Kennel Westerner
Ägare:Marie Gustavsson
Pappa Martin
MERRY COCKTAILS BARLON
Född: 2011-04-14
e: Merry Cocktails Victory
u: merry Cocktails Open Mind
Höfter: A Ögon: UA Optigen: Clear
FN: Clear
Uppfödare: Kennel Merry Cocktails
Ann-Kristin Olsson
Senaste kull
14 sep 2017
Snövit 2017 - parad med Rob
Snövit (Big Green Valley's Mysan)
född 2012-11-16
Efter: (Martin) MERRY COCKTAILS BARLON
Undan: (Alice) WESTERNER NIGHT DIVINE
Rob
Blue roan
Valpar
Födda 2017-09-14 - kull med 6 st - 3 hanar och tre tikar - 2 svarta tikar - 2 blå hanar och en blå tik och en svart hane.
Cocos och Liliac är till salu - Blue bell ev tingad.
Om Cockern
Historik
-
Den Engelska Cocker spanieln kommer från just England.
-
FCI-grupp 8 = Stötande och apporterande fågelhundar.
-
Den moderna cocker spanieln slog igenom i början av 1900-talet. Förändringar har skett successivt.
Beskrivning
-
Cockern har ett näpet, hjärteknipande och sött uttryck som är lätt att falla för, men kräver en fast hand. Rasen är både vänlig, glad, läraktig, lekfull och egensinnig. Den är robust och kompakt - mankhöjden = mått från manke till svansrot.
-
Cockern behöver mycket närhet och fysik kontakt. Älskar att kela och gosa och har en ständigt viftande svans och mycket livsglädje. En mycket tillgiven och social hund.
-
Cockern brukar lätt komma överens med andra hundar.
-
Mankhöjd: Hane: ca. 39-41 cm
Tik: ca 38-39 cm Vikt: Ca 13-15 kg. -
Fungerar utmärkt som sällskapshund/familjehund och jobbar gärna med sin husse eller matte.
Cockerns färger
Man delar in cockerfärgerna i tre olika grupper: Enfärgade, Brokiga och Klartecknade. Samtliga kan även ha tan-teckning. Grunfärgerna är svart, rött, brunt och gult.
I genetiken är vissa egenskaper och färger dominanta. Då en hund har en dominant gen för en viss färg är det den som visar sig. De recessiva generna eller anlagen ärvs ner dolda och syns enbart om inga dominanta gener är inblandade och döljer dem. de dominanta anges med versaler och de recessiva med gemener i listan nedan:
BBEE = svart
BBee = röd
bbEE = brun
TT = enfärgad
tt = brokig
RR = roan
rr = klartecknad
-
S = SVART
-
B = BRUN (brun nos)
-
R = RÖD
-
GY = GYLLENE (brun nos)
-
ST = SVART M TANTECKNING
-
BT = BRUN M TANTECKNING (brun nos)
-
SV = SVART & VIT
-
BV = BRUN & VIT (brun nos)
-
RV = RÖD & VIT
-
OV = ORANGE & VIT
-
GV = GUL & VIT (brun nos)
-
SVT = SVART, VIT & TAN
-
BVT = BRUN, VIT & TAN (brun nos)
-
BLR = BLUEROAN
-
BR = BRUN ROAN (brun nos)
-
ORR = ORANGE ROAN
-
GR = GUL ROAN (brun nos)
-
BLT = BLUEROAN & TAN
-
BRT = BRUN ROAN & TAN (brun nos)
Så om hundarna - både tiken och hanen - är svarta och ingen av dem har recessiva anlag för andra färger - då blir alla valparna efter dessa svarta hundar just svarta!
Om båda däremot har recessiva anlag för rött som alltså inte syns - kan det bli både svarta och röda valpar i kullen.
Eftersom den röda färgen är recessivt och för att synas måste vara det enda anlagen hos båda föräldrarna så blir två röda hundars valpar enbart röda - i likhet med fuxarna hos hästarna! Två fuxar får alltid en fux. De är svårt att fastställa de "röda" variationernas färg före 3 veckors ålder. Man tittar på nosens, läpparnas och ögonens färg samt huden runt ögonen. Förekommer svart är det inte frågan om gul, golden/gyllene eller brun. Röda, svarta, svartbrokiga, rödbrokiga, kartecknad med svart och rött och samtliga varianter med orange har svarta nosar.
Godkända färger
-
S = SVART
-
B = BRUN
-
R = RÖD
-
GY = GYLLENE
-
ST = SVART M TANTECKNING
-
BT = BRUN M TANTECKNING
-
SV = SVART & VIT
-
BV = BRUN & VIT
-
RV = RÖD & VIT
-
OV = ORANGE & VIT
-
GV = GUL & VIT
-
SVT = SVART, VIT & TAN
-
BVT = BRUN, VIT & TAN
-
BLR = BLUEROAN
-
BR = BRUN ROAN
-
ORR = ORANGE ROAN
-
GR = GUL ROAN
-
BLT = BLUEROAN & TAN
-
BRT = BRUN ROAN & TAN
Mio - röd hane
Mio - röd hane
Snövit - svart tik
Godkända färger på engelsk cocker spaniel
SVART - BRUN - RÖD - GYLLENE - SVART med TANTECKNING -BRUN med TANTECKNING - SVART och VIT - BRUN och VIT - RÖD och VIT - ORANGE och VIT - GUL OCH VIT - SVART och VIT med TAN - BRUN och VIT med TAN - BLUE ROAN - ORANGE ROAN - GUL ROAN - BLUE ROAN med TAN - BRUN ROAN med TAN
Skötsel
Att ha hund är alltid ett ansvar eftersom en hund, oavsett ras, kräver en del på olika plan. Alla hundraser behov och krav som är av samma typ, men de kan skilja sig åt beroende på hur rasen ser ut samt vad den har för personlighet och egenskaper. Vissa hundraser har behov som inte andra hundraser har, och med tanke på detta så behöver olika hundraser också lite olika omvårdnad.
Cocker spanieln är i behov av skötsel som är specifikt anpassat efter rasen. Det är lite olika delar som ingår i skötseln av en cocker spaniel, och det är viktigt att dessa delar fungerar på rätt sätt för att hunden ska må bra.
Matningen och utfodringen är en del. En cocker har ofta god aptit, och om den får chansen så kan den äta alldeles för mycket. Det behöver dock inte vara så. Två av de cockrar jag haft var/är rätt kräsna med hundmat men skulle kunna äta mängder av våra mat om de fick. Under perioder har vi fått blanda i lite vanlig mat i fodret för att få dem att äta mer. Men de som har god aptit riskerar att gå upp i vikt, och en överviktig cocker mår inte så bra. Hur mycket mat en cocker spaniel ska få varje dag är individuellt eftersom olika individer har olika behov, och därför är det viktigt att man har dessa behov i åtanke när man ger en cocker spaniel mat. Matmängden beror bland annat på aktivitetsnivå, metabolism och ålder, men generellt så ska hunden få några deciliter mat vid varje måltid, och den vuxna hunden bör få två måltider per dag. Den bör få torrfoder av bra kvalitet, och det är viktigt att det alltid finns fri tillgång till färskt vatten.
En cocker spaniel är en hundras som i grund och botten är en jakthund (fågelhund), även om den idag är populär som sällskapshund. Cockern har alltså egenskaper som passar för jakt, vilket innebär att det är en aktiv ras med energi. Cockern är social och behöver aktiveras och få vara i rörelse för att må bra. Rasen behöver daglig motion och aktivitet för att inte bli uttråkad. Det kan handla om vanliga promenader, apport, lekar, att springa lös, lösa problem etc. Cockern älskar att få vara med vid dagliga sysslor och uppskattar mycket att bli kliad, klappad och gosad med. Den vill ofta ligga nära och gärna i soffan och sängen om den själv får bestämma, så tänk efter och besluta, innan ni skaffar en cocker, var den ska få vara och inte vara. Det går även utmärkt att lära hunden att den får vara i en speciell soffa men inte i en annan t ex.
När det kommer till pälsvård så är detta också en del i skötseln av en cocker spaniel. Hur mycket päls en cocker har kan variera mellan olika individer. Pälsvård är viktigt för att hålla pälsen fin, och det beror inte bara på att hunden ska se fin ut, utan också på att hunden mår bättre med en päls som tas omhand på ett bra sätt. Pälsvården omfattar borstning, badning och trimning, och detta ska ske regelbundet eller vid behov. Vinterhalvåret kräver gärna lite fler badningar än sommarhalvåret förstås.
Ha lite koll på tassarna och trampdynorna speciellt vintertid om huden går på saltade vägar. Smörj dem gärna med en bra tassalva med ullfett i då och då.
Valptips
SAKER ATT HA HEMMA
-
Matskål och vattenskål och till en cocker gärna anpassad för dess långa öron, så de inte ramlar ner i vattnet.
-
Filt, dyna eller korg
-
Borste, kam, sax, klotång
-
Något som valpen får bita i
-
Halsband och koppel
-
Bra hundmat
-
Tandborste och hundtandkräm
TRÄNING
Börja träna valpen med en gång! Det kommer du vara glad för senare. Du kan forma valpen efter dina eller familjens behov och den möjligheten bör du ta tillvara på. När du börjar träningen tidigt kommer du att kunna se resultatet av din träning snabbare.
Tips på enkla och användbara övningar:
-
Inkallning
-
Gå i koppel
-
Stanna kvar
-
Borsta tänderna